Realfit Camp 2014 Beszámoló - Realfit kettlebell klub

Írta: dr. Schubert István

A Realfit Kettlebell Tábor 2014-ben második alkalommal is megrendezésre került, ezúttal egy velencei apartman területén. A népes klub tagjainak meghatározó része már hét közben, szerdán elfoglalta a szállást, hogy nem sokkal később a „füles vasgolyókkal” bíbelődhessenek.

Azonban az instruktorunk, Márkin Péter tett róla, hogy az edzőtáborban ránk váró mozgásformák ne csak ebben merüljenek ki. Reggelente Primal Move gyakorlatokkal kezdtük a napot, majd rögtön utána belevágtunk a változatos kettlebell edzésbe, amely álmos fejjel valóban embert próbálónak bizonyult, viszont annál frissítőbb és kiadósabb volt. Az edző két részre osztotta a csapatot: Kezdők és Haladók, akik párokba rendeződtek, így a keveset tapasztalt résztvevők mellé is jutott egy-egy veterán, akik figyeltek rájuk, amikor Péter éppen a többiek mozdulatait korrigálta.

A szombat reggeli edzést egy kis pihenőidő követte, majd nem sokkal később csapatépítő játékok következtek. A szórakoztató feladatok segítettek összehangolni a társaságot és emellett nagyon emlékezetesek voltak. Ezek után hosszabb szabadidő állt rendelkezésre, így a résztvevők kilátogathattak a strandra, esetleg csoportosan elmehettek szórakozni vagy megmártózhattak az apartman medencéjében. Mindenki élhetett egy fél órás, ingyenes masszázs lehetőségével, valamint FMS mérés is bármikor rendelkezésre állt, amelyből sok minden kiderült a mozgásunk minőségét tekintve.

Az egyik nap egy mobilitás-fejlesztési edzésben is részt vehettünk, amely mintegy kiegészítőként szolgált a kora esti kettlebell-hez. A swingelést, snatchelést, presst, török felállást, guggolást és számos egyéb gyakorlatot változatos intenzitással és ütemezéssel hajtottuk végre, ezzel a fokozatosság elvét tiszteletben tartva igyekeztünk meghaladni a korlátainkat, amely sokak számára meglepő, mégis örömteli eredményt produkált.

Az izmaink védelméről és rehabilitációjáról a bőrünkre ragasztható tape-ek, valamint az SMR hengerezés gondoskodott. Minden edzést tartalmas, alapos, egész testre kiterjedő nyújtás követett, nem hiába a Realfit Kettlebell Klub rendszeres látogatói számára ködös emlékek csupán a sportéletből származó húzódások és egyéb sérülések.

Péter a tábor utolsó napján elmondta, hogy célja e sport, valamint az azt kiegészítő mozgásformák minél szélesebb körű megismertetése volt, hogy ezáltal felismerjük a határainkat és kiderüljön számunkra, mennyire nagyszerű életet élhetünk a rendszeres testmozgással karöltve, különösen, ha az egy olyan komplex edzésforma, mint a kettlebell és annak összes kapcsolódó formája.