A kettlebell története - Realfit kettlebell klub

Mi a kettlebell, vagy más néven girja? Magyar fordításban harangsúly, ami angol nyelvterületről származik, és a harangnyelvhez hasonló formára utal. A lényeg, hogy ez egy vasgolyó fogantyúval.

A kettlebell őshazájában, Oroszországban először nem is sportolásra használták, hanem takarmány mérésre. Mivel Oroszországban dícséretes tulajdonság az erő, elkezdték lengetni és emelni ezeket a súlyokat, hogy megmutassák erejüket. Hamar felismerték, hogy kiválóan használható a kondíció javítására is.

1870 és 1880 között az orosz Dr. Vladiszlav Krajevszkij – akit a nehézatlétika, és ezzel együtt a kettlebell atyjának tartanak – Európában utazgatott sport- és testkultúrával kapcsolatos információk után kutatva, hogy új módszereket vethessen be az egészség, jól-lét és testnevelés fejlesztése terén. Miután visszatért Oroszországba, a doktor új kettlebell és barbell (kétkezes súlyzó) gyakorlatokat mutatott be az orosz sportoló közösségnek. 1885 augusztus 10-én Dr. Krajevszkij vezetésével súlyemelő csarnokot nyitottak, és ezt a dátumot tekintik Oroszországban a súlyemelés megszületésének. A súlyemelő csarnok célja az izomfejlesztés volt. Háromszor egy héten tartottak súlyzós edzést. A sportolók egy- és kétkezes nyomásokat, a szakítást, a felvétel és lökés gyakorlatot hajtották végre a doktor által megállapított mennyiségben és intenzitással. Nagy figyelmet szentelt a fokozatos terhelésnövelésnek, a technika oktatásának, a helyes légzésmintáknak és a kimerülés elleni módszereknek.

A XX. század elején testépítők, erősemberek és cirkuszi mutatványosok világszerte, mint pl. Arthur Saxon, Edgar Mueller, Eugene Sandow kettlebellekkel edzett az orosz erősemberek és sportolók tradícionális módszere szerint, ezzel is szélesebb körben bemutatva a kettlebellt a világnak, Oroszországon kívül. Ennek ellenére az első világháború és az orosz polgárháború miatt a kettlebell az orosz határokon belül maradt. Mindazonáltal a kettlebell továbbra is virágzott a korábbi Szovjetunióban. A kettlebellel való edzés általános gyakorlattá vált vidéken, a katonáknál és az olimpiai sportolóknál. A szovjet olimpiai súlyemelők a saját edzésprogramjuk mellett a kettlebellt féloldalasan (egy kézzel) használták, hogy erősítsék a gyengébbik oldalukat. A mai napig a keleti blokk országaiban a kettlebellre építenek, hogy kiegészítsék a sportolóik és fegyveres erőik edzését. Nincs ez másképpen nálunk, Magyarországon sem, hiszen számos küzdősportolótól hallottam már, hogy évtizedekkel ezelőtt is használtak már kettlebellt.

Oroszországban a kettlebell a büszkeség tárgyát képezi, és az erőt szimbolizálja. Eltérően a legtöbb nemzeti fegyveres erőtől, amelyek fekvőtámaszokkal tesztelik a katonáikat, az orosz fegyveres erők magas ismétlésszámú kettlebell szakításokkal teszik ugyanezt, 24kg-os bellt használva. 1981-ben az orosz kormányzat felismerte a kettlebell által nyújtott különféle előnyöket a dolgozó polgárok számára, és egy hivatalos rendelettel kötelezővé tették a kettlebell edzést a tömegek számára, hogy fokozzák a teljesítőképességet és csökkentsék az állam egészségügyi költségeit.

A folyamat, amelyben a kettlebellt takarmánymérésre kezdték el használni, majd az egészség és sportbeli fejlesztés eszköze lett, oda vezetett, hogy kifejlődött önálló sportként is. Az 1948-as szovjet erősember versenyen már használtak kettlebelleket a súlyemelő számok mellett. Ekkor még nem voltak lefektetve a pontos versenyszabályok, technikailag nem voltak túl kifinomultak a versenyzők. 1974-ben hivatalosan népsporttá nyilvánították, majd 1985-ben megrendezték az első nemzeti bajnokságot Lipetskben.

Mivel a világháború miatt eltűnt, és a tárcsás súlyok feltalálásával egyébként is kiszorult,a kettlebelleket nem nagyon ismerték Észak-Amerikában a 20. század végéig. 1998-ban Pavel Tsatouline, a szovjet speciális erők volt testedző oktatója, akit a modern kettlebell atyjának neveznek, írt egy cikket a mit sem sejtő amerikai közönségnek Vodka, uborkalé, Kettlebell-emelés, és más orosz mulatságok címmel. A cikk a MILO-ban, az olyan kemény emberek magazinjában jelent meg, akik vasat hajlítanak, és sziklákat emelgetnek. Amikor Pavel betört orrú, karfiolfülű, sebhelyes arcú, de legalábbis pokol angyalai tetoválást viselő alakoktól kezdett leveleket kapni, a kiadója felfigyelt erre. 2001-ben a Dragon Door kiadta Pavel átütő bestsellerét, Az orosz Kettlebell- erőpróbát és elkészítette az első Amerikában készült, orosz stílusú öntöttvas kettlebellt. Röviddel ezután megtartották az első RKC™ instruktori tanfolyamot Amerika földjén. Végül Pavelt a Rolling Stone magazin életében először megszavazta „az év legizgalmasapavelbb edzőjének”.

Ahogyan a Kettlebell-invázió lendületet kapott, Pavel a médiában is megjelent, a Pravdától a Fox Newsig. A Kettlebell durva híre miatt Pavel első tanítványai úgy néztek ki, mintha a szövetségi tanúvédelmi programból jöttek volna. Manapság ezek a keményen élő emberek osztják meg fanyalogva az orosz Kettlebellt a hollywoodi filmsztárokkal és más, nem igazán kettlebelles emberekkel. Az okos emberek, akiknek tele lett a hócipője a kényeskedő locsogással, ami fitnesztanácsok címen futott, keményre váltottak. 2004-ben Dr. Randall Strossen – az erő világában az egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő név – kijelentette: „Pavel Tsatsouline mindig is a Kettlebell mai királya lesz, mivel ő terjesztette el olyan mértékben, hogy szinte államot alapíthatnál a híveiből…” Pavel számos más bestseller szerzője is, amelyek segítettek megváltoztatni az amerikai testedzés arculatát, beleértve a nagyhatású „klasszikusokat”, mint az Erőt a népnek!, A testépítésen túl (Beyond Bodybuilding) és A meztelen harcos.

források:
kettlebell.hu
kettlebellscience.com
Pavel Tstatsouline: Kezdd el a kettlebell!