Edzéselvek II. – Visszafordíthatóság (“Use It Or Lose It”) - Realfit kettlebell klub

A korábbi részben volt szó az egyre növekvő ingerre adott válaszról. Nos, ha megszűnik ez az inger, akkor elkezdődik a visszafejlődés, mert a szervezetünk nem tart fent olyan képességeket, amelyekre nincs szüksége. Például, ha nem teszem ki magam nagy terhelésnek, nem fogja fenntartani az izomtömeget, amit kemény munka árán felépített, mert nincs rá szükség, és jelentős energiabefektetést igényel a fenntartása.

A különböző képességek azonban különböző mértékben fejlődnek vissza azonos idő alatt, Rippetoe a következő sorrendet állította fel a leginkább maradandótól a legkevésbé maradandóig:

1. izomtömeg
2. erő
3. izom-állóképesség
4. teljesítmény leadás
5. technika
6. állóképesség

Érdekes történyszerűség, hogy minél tovább tartott megszerezni az adott képességet, annál tovább megmarad.
Beszélhetünk még egyfajta “izom-memóriáról” is, amely azt takarja, hogy azok a sportolók, akik már elértek egy bizonyos szintet, majd visszafejlődtek, és újból edzenek, azt az adott szintet könnyebben és gyorsabban érik el, mintha nem teljesítették volna azt korábban.

Tehát ahhoz, hogy megmaradjanak illetve fejlődjenek a kívánt paramétereink a különböző kondícionális képességeinkben, rendszeresen edzenünk kell.
Tipp: ha elmaradoznak az edzések, írjuk bele őket a határidőnaplónkba, mint egy találkozót, hogy az adott időrést csak és kizárólag erre fordítsuk és ne kallódjon el!