Edzéselvek I. – Fokozatos Túlterhelés Elve (“No Pain, No Gain”) - Realfit kettlebell klub

Ahhoz, hogy a teljesítményed, méreteid, erőd, hajlékonyságod stb. fejlődjön, egyre növekvő terhelésnek kell kitenned magad, ugyanis ez az az inger, amelyre a szervezeted fejlődéssel válaszol – méghozzá a kapott ingernek megfelelő típusú válasszal.
Nyilván, ha én több fekvőtámaszt akarok nyomni, akkor azt nem guggolással fogom elérni, hanem fekvőtámasszal.

Nos tehát, ha megvan a cél, amiben fejlődni akarok, akkor milyen módon tudom az edzéseimet ennek az elvnek megfelelően szervezni?

1.) növelem az ismétlésszámot
2.) növelem az intenzitást (azaz az alkalmazott ellenállás mértékét)
3.) növelem a sűrűséget (azaz az egységnyi idő alatt elvégzett munkát)

Viszont, van itt egy kis csavar! Ha az inger túlságosan ritka, vagy éppen túlságosan gyakori, akkor nem a kívánt hatást fogod elérni, hanem sérülést, túledzést, vagy stagnálást.
Gondold csak el, ha például az első tavaszi napsütésben kifekszel a napra, és elkezdesz napozni. 5 óra napozás biztosan leégéshez fog vezetni, ha pedig 3 percet maradsz kint hetente, akkor nem történik semmi. Ha viszont napi 15-30 percet napozol, szép lassan lebarnulsz, anélkül, hogy leégnél. Ugyanígy működik az edzésnél is!

Még egy tipp: ahhoz, hogy a megfelelő edzési paramétereket beállítsd, nagyon jó eszköz egy részletes edzésnapló vezetése, amelyből kitűnik, hogy csökkenteni vagy éppen növelni kell az intenzitást, gyakoriságot stb.