Az izomláz: ettől fejlődök? - Realfit kettlebell klub

Sokáig úgy gondolták, hogy az izomlázat az izomsejtekben felhalmozódó tejsav okozza, illetve az ezáltal létrejövő savas közeg, de mára már kiderült, hogy nem csak a tejsav a ludas. Manapság már az izomműködéskor létrejövő mikro sérülések és a kalcium ionok felhalmozódását is okolják a mozgásra oly fájdalmat okozó jelenség magyarázatára.

Mindez számunkra azért érdekes, mert sejthetjük, hogy a fejlődéshez az izomláznak nem sok köze van a kutatások szerint, vagyis: nem attól leszel erősebb, vagy izmosabb, mert fáj mindened. Szerintem mindenki érzett már borzasztó izomlázat közületek, amikor elmentetek egy edzésre pár hetes, hónapos vagy éves kihagyás után, vagy éppenséggel akkor, amikor valamilyen teljesen szokatlan sportot kezdtetek el űzni. Ha az izomláztól fejlődnénk, akkor az első edzés után érnénk el a legnagyobb fejlődést. Így van? Korántsem. Tehát az 1. pontunk: nem az izomláztól fejlődünk!

Ezt azért is fontos tudatosítani, mert az erős izomláznak másik oldalról káros hatása is lehet: hogy elkerüld a fájdalmat, módosítani fogod a mozgásod. Ezt nem nehéz elképzelni: ha bármilyen sérülésed van, akkor úgy fogsz mozogni, hogy az legkevésbé fájjon, nincs ez másképp az erős izomláznál sem. Ennek pedig az lesz az eredménye, hogy a technikád leromlik, és rosszabb esetben meg is sérülhetsz. Éppen ezért, ha erős fájdalmat érzel az izmaidban, érdemes inkább kisebb terheléssel dolgozni, amely felgyorsíthatja az izomlázból történő regenerációt, semmint rátenni még egy lapáttal.

Edzőként a lehetőségekhez mérten mindent megteszek azért, hogy sérülés ne következzen be, de mindenkinek tudatosítania kell magában, hogy ő a felelős a saját testéért. Ha azt érzed, hogy az előírt terhelés az adott napon sok, vagy fáj valamid, akkor módosítsd az aznapi programodat – vagy csökkentsd a súlyt, ismétlésszámot!