3 tipp a karácsonyi túlzabálás megelőzésére - Realfit kettlebell klub

Pillanatokon belül elkezdődik a karácsonyi ünnepi időszak, a rokonok meglátogatása és az ezzel együtt járó indokolatlan mennyiségű étel betáplálása a szervezetbe. Néhányunkban ilyenkor felmerül, hogy vajon ez a karácsonyi zabálás mennyire fogja visszavetni az egészségi, erőnléti és alakformálási céljainkat. Nos, ez sok tényezőtől függ, aminek a genetikád és az életkorod jelentős részét képezi, de most inkább arról lesz szó, hogy hogyan tudod ezt az időszakot átvészelni úgy, hogy ne legyen túlságosan maradandó és látványos hatása a kulináris élvezeteknek.

 1. Egyél lassan, és 80%-os telítődésnél hagyd abba!
  A telítettség érzés manipulálásra egy remek technika, ha lassan eszel. Kb. 15-20 perc alatt jut el az információ az emésztőrendszerből az agyba, hogy “hé, kezdek telítődni, hagyd abba az evést”. Sokan túl gyorsan esznek, emiatt a telítődés megjelenéséig rengeteg felesleges kalóriát tudnak bevinni. Tovább növeli a technika hatékonyságát, ha a teljes teltség 80%-ánál megállsz. Ekkor a jóllakottság érzése már megjelenik, és nem eszed magad degeszre, ami kevesebb kalóriabevitelt jelent és az emésztőrendszeredet sem terheled túl.
 2. Minden étkezésedben legyen fehérje és zsír
  Agyad, mint egy számítógép nyomon követi, hogy mennyi tápanyagot vittél be az étkezés során. A különböző makrotápanyagok, tehát a fehérje, zsír és a szénhidrát különböző mértékben váltják ki a telítettség érzését. A legerősebb ingert a fehérje adja, a második a zsír, és bőven lemaradva következik a szénhidrát. Ha étkezésedben jelentős mennyiségű fehérje és moderált mennyiségű zsír van, a telítődés hamarabb bekövetkezik és tovább is kitart, mintha főleg szénhidrátból vinnéd be a kalóriákat. Ez azért is fontos eleme minden jól megtervezett étrendnek, mert a fehérjét a szervezeted nem szereti kalórianyerésre felhasználni, az elsődleges funkciója inkább az, hogy építőkockául szolgáljon az izmaid felépítéséhez, hormonok, enzimek, ellenanyagok és szállítófehérjék képzéséhez, amely szervezeted létfontosságú folyamataiban működnek közre.
  A teendőd tehát: minden étkezésedhez egyél fehérjét és némi zsírt. Ha uzsonnára eszel egy kis rántott pontyot majonézes burgonyával, majd utána jön a bejgli, jobban jársz, mintha bejglivel tömnéd tele magad.
 3. Hagyd ki reggelit!
  Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend az átmeneti böjtölés módszere, amely az étkezéssel töltött órák számát korlátozza. Az egyik legelterjedtebb a 8/16-os osztás, vagyis 8 órád van enni, 16 órád viszont böjtöléssel telik, amikor semmilyen kalória tartalmú ételt nem veszel magadhoz, gyakorlatilag a víz és a tea engedélyezett.A módszer eleinte a zsírvesztés támogatására jött létre, egyik első terjesztője Martin Berkhan svéd dietetikus és személyi edző volt. Azóta eltelt 10-12 év és kutatások sora bizonyította a módszer rendkívüli egészségügyi, fitnesz és alakformáló hatásait. Röviden: ha ugyanazt a mennyiségű ételt fogyasztod el kevesebb idő alatt, vagyis ha semmit nem változtatsz a ételeiden, csak nem reggel nyolctól, hanem déltől este nyolcig fogyasztod el, akkor is egészségesebb és energikusabb leszel és zsírt vesztesz. Ezt számos kutatás bizonyította és néhány kutató az átmeneti böjtölés helyett inkább időben korlátozott étkezésnek kezdte el hívni, hogy kevésbé legyen ijesztő a jónép számára, és ne keveredjen össze a vallásos fogalmakkal.
  A teendőd tehát: ne egyél reggelit! Az ebéd legyen az első étkezésed a napban. Hagyj magadnak minimum 6, maximum 10 óra időt étkezésre. Annyiszor ehetsz, ahányszor csak akarsz.